Platýs je velmi dietní ryba, obsahuje pouze 1 % tuku. Což mi dalo prostor pro mou oblíbenou přílohu – pečené brambory, které si ráda pořádně potřu olejem. 🙂
Platýse jsem měla poprvé v životě, a to poté, co jsem o něm slyšela samé dobré věci. Ale došlo mi, proč chvála šla hlavně od lidí, kteří ryby milují. Platýs je totiž dost cítit rybinou a někomu, kdo se snaží jíst ryby spíš proto, že jsou zdravé, ale teprve si na ně zvyká, bych ho asi nedoporučila.
Dalším postřehem je to, že platýs sice vypadá obrovsky, ale z jedné ryby se pořádně nají tak jeden člověk. Ryba je placatá a má silnou kostru, takže obsahuje méně masa, než se zdá. Maso je však jemné, lehké a jak jsem už zmínila, hodně rybí.
Recept
Na 1 porci:
- 1 platýs
- 250 g brambor
- 100 g cukety
- 1 rajče
- 50 g bílé cibule
- 20 g olivového oleje pro tepelnou úpravu (ne panenského)
- 1 stroužek čerstvého česneku
- čerstvý tymián
- koření na brambory
- citron
Postup:
Brambory nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete na plech potřený olejem. Okořeňte oblíbeným kořením – prodávají se směsi na brambory, já použila „směs na makanek“, což je koření z arabského obchůdku, které se mi nejlépe osvědčilo jako univerzální koření na všechno. A na brambory obzvlášť. 🙂
Potřete brambory ještě olejem z vrchu a dejte péct na 180°C asi na 25 minut.
Připravte si grilovanou zeleninu. Na (grilovací) pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm tymián. Poté přidejte nakrájenou zeleninu a restujte asi 7 minut.
Rybu před přípravou omyjte a jemně prořízněte kůži. Hlavu odstraňte.
Osolte ji a připravte opět ideálně na grilovací pánvi, kterou potřete olejem. Tenká kůže má tendenci se trhat, proto jím nešetřete. 20 g oleje by však mělo stačit na všechny kroky v receptu. (v hodnotách počítám s tím, že trochu oleje se někde ztratí při přípravě)
Rybu pečte asi 5 minut z každé strany. Servírujte s citronem.
Hodnoty na 1 porci:
- 2115 kJ
- 27 g bílkovin
- 60 g sacharidů
- 18 g tuku
- 8 g vlákniny
Za ryby děkujeme Rybárnám Praha.