Podmáslové lívance

Myslím, že když vidíte fotku sladké snídaně, obzvlášť lívanců nebo palačinek, můžete hned tušit, že je to příspěvek od Andy. Miluju sladké snídaně, sladké pečení obecně a to, že dělání palačinek a lívanců je můj největší relax, už jsem tu určitě zmiňovala. Ale co si budeme nalhávat…ty nejlepší a nejnadýchanější lívance jsou jednoduše z hladké pšeničné mouky, s máslem, zakysanou nebo jinou tučnou smetanou a větším množstvím cukru, než bych běžně k snídani doporučila. Takové lívance jsou jednou za čas skvělé, ale jednou z jejich nevýhod je třeba to, že příliš nezasytí (mluvím ze zkušenosti, na víkendové rozlučce se svobodou jsme teď celkem jako nic zhltly slané lívance ze 100 g mouky na osobu a ještě si daly sladký chod).

Tak tu mám dnes pro vás tip na lívance, které mají sytivější schopnost o něco větší, díky vyššímu množství bílkovin a přídavku celozrnné mouky.

Na dvě porce:

  • 50 g hladké pšeničné mouky (používám tu určenou na kynuté pečivo)
  • 50 g ječné nebo pšeničné celozrnné mouky
  • 250 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 10 g řepkového oleje (půl do těsta, půl na pečení)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Hodnoty na 1 porci bez dalších přídavků: 14 g bílkovin, 43 g sacharidů, 11 g tuku

Na snídani jsem dnes lívance ještě promazala tvarohem, obložila trochou ovoce a přelila čekankovým sirupem. Plus mi ještě z víkendu zůstala sladko-slaná butterscotch omáčka (cukr, máslo, tučná smetana, sůl), tak jsem to přelila ještě jednou lžičkou této božské many. V takové snídani se takové malé množství celkem „nutričně“ ztratí, ale přidá mnoho lásky a štěstí!