Abych pravdu řekla, nejsem velký fanoušek pohanky. Jednou za čas mě to ale přepadne, koupím si pohanku a pak nevím, co s ní. Zároveň jsem se ve Švédsku zamilovala do rizota s ovesnou smetanou (recept) a zrovna mi došla rýže. Tak jsem zkusila variantu s pohankou a byla jsem velice příjemně překvapená, protože tohle jídlo je rychlé, zdravé a naprosto vynikající. Takže určitě vyzkoušejte.
Na 2 porce:
- 100 g pohanka
- 150 g batáty
- 200 g cuketa
- 50 g sýr 45%
- 100 ml ovesná smetana (používám Oatly, prý ji ale prodává i DM)
- půl měkkého avokáda
- kari koření, sůl
Postup:
Dejte vařit pohanku do osolené vody.
Mezitím rozpalte na pánvi olej.
Oloupejte batáty, nakrájejte je na kostičky a osmahněte na oleji ze všech stran. Poté pánev na 5 minut přiklopte pokličkou.
Nakrájejte na kostičky cuketu, přidejte ji na pánev a vše promíchejte.
Nechte směs asi 5 minut opékat, poté ochutnejte batáty, zda jsou dostatečně měkké.
Zalijte směs ovesnou smetanou a promíchejte.
Přidejte uvařenou pohanku, nastrouhaný sýr a koření a opět zamíchejte.
Tento sýr jsem použila já. Je koupený ve Švédsku a bohužel neznám jeho českou alternativu. Je ale měkký, mazlavý a aromatický.
Sundejte pánev z plotny, přidejte nakrájené avokádo a zamíchejte.
Podávejte.
Hodnoty na 1 porci:
- 2062 kJ
- 15 g bílkovin
- 60 g sacharidů
- 22 g tuku
- 12 g vlákniny