Pohankové sušenky z mandlové drti

Oblíbila jsem si ráno pít mandlové mléko, nejenže s rozmixovaným banánem skvěle chutná, ale zjistila jsem, že když si ho naliji do müsli, sním vše mnohem rychleji, což se někdy prostě hodí… Jenže po domácí výrobě tohoto „mléka“ zůstane spoustu mandlové drti a mně bylo líto ji vyhazovat. Až jednou přišla Jája z Let’s do something sweet se skvělým nápadem – udělat z ní sušenky. A tak jsem recept různě obměňovala, až jsem našla ten nejlepší.


Na 3 porce:
80 g pohanková mouka
mandlová drť z výroby mléka, použito cca 100 g mandlí
10 g cukru
1 banán
10 g řepkový olej

Množství jsem odhadovala, ale podobné sušenky dělám často a vždy od oka a vždy je to dobré. Prostě ochutnejte těsto a když vám bude chutnat, je to dobré znamení.
Vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Pokud máte multifunkční troubu Whirpool, pečte 6 minut na funkci crisp. Pokud ne, odpovídá to asi 25 minutám na 180°C.

Jestliže jste mandlové mléko nikdy nedělali, postup je následující:
Mandle spařte a oloupejte.
Zalijte horkou (nebo i studenou, každý to dělá jinak) vodou (asi 400 ml na 100 g mandlí), nechte přes noc vylouhovat.
Rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto.
To, co vám zbude v sítu, je mandlová drť.

Tyto sušenky jsou skvělé na svačinu nebo na snídani, zde jsem počítala porci vhodnou na svačinu – dopolední či odpolední. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Hodnoty na 1 porci:
1190 kJ
8 g bílkovin
28 g sacharidů
14 g tuku
5 g vlákniny