Pomazánka z lilku

Tato pomazánka vznikla poměrně experimentálně, a to ze zbytku nepovedeného rukolového pesta. Ale protože mi opravdu chutnala, rozhodla jsem se napsat recept se všemi náležitostmi, které se nejspíš běžně do lilkové pomazánky nepřidávají.


Na 4 porce:

  • 1 velký lilek
  • 40 g rafinovaného olivového oleje
  • lžíce kapar
  • hrst rukoly
  • 10 g parmazánu
  • stroužek českého česneku
  • lžíce tahini
  • sůl, pepř

 

Postup:

Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte půl hodiny „vyplakat“.
Nakrájejte lilek na kostičky a osmahněte je na rafinovaném olivovém oleji. Nechte vychladnout.
Rozmixujte lilek, kapary, rukolu, česnek, parmazán a tahini, pokud jste nevyužili na smažení všechen olej, přidejte ještě do směsi panenský olivový.
Ochuťte pepřem a podle potřeby i solí, ale šetřete s ní.
Podávejte např. s pečenou paprikou a celozrnným chlebem.

Chléb s lilkovou pomazánkou je skvělou svačinou v den, kdy máte jinak vyšší příjem bílkovin.

Hodnoty na 1 porci:

  • 721 kJ
  • 4 g bílkovin
  • 8 g sacharidů
  • 13 g tuku

 

Hodnoty na 1 porci se 70 g celozrnného chleba:

  • 1304 kJ
  • 8 g bílkovin
  • 33 g sacharidů
  • 14 g tuku