Tato pomazánka vznikla poměrně experimentálně, a to ze zbytku nepovedeného rukolového pesta. Ale protože mi opravdu chutnala, rozhodla jsem se napsat recept se všemi náležitostmi, které se nejspíš běžně do lilkové pomazánky nepřidávají.
- 1 velký lilek
- 40 g rafinovaného olivového oleje
- lžíce kapar
- hrst rukoly
- 10 g parmazánu
- stroužek českého česneku
- lžíce tahini
- sůl, pepř
Postup:
Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte půl hodiny „vyplakat“.
Nakrájejte lilek na kostičky a osmahněte je na rafinovaném olivovém oleji. Nechte vychladnout.
Rozmixujte lilek, kapary, rukolu, česnek, parmazán a tahini, pokud jste nevyužili na smažení všechen olej, přidejte ještě do směsi panenský olivový.
Ochuťte pepřem a podle potřeby i solí, ale šetřete s ní.
Podávejte např. s pečenou paprikou a celozrnným chlebem.
Chléb s lilkovou pomazánkou je skvělou svačinou v den, kdy máte jinak vyšší příjem bílkovin.
Hodnoty na 1 porci:
- 721 kJ
- 4 g bílkovin
- 8 g sacharidů
- 13 g tuku
Hodnoty na 1 porci se 70 g celozrnného chleba:
- 1304 kJ
- 8 g bílkovin
- 33 g sacharidů
- 14 g tuku