Rajčatová polévka s parmazánem

Na 4 porce:
2 cibule
2 mrkve
800 g rajčat
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
20 g olivového oleje z 2. lisu (nebo jiného vhodného pro tepelnou úpravu – třeba řepkového)
sůl, pepř, cukr, případně tymián
700 ml vody
parmazán na posypání

Nadrobno nakrájejte cibuli, nastrouhejte mrkev a česnek.
Na oleji osmahněte směs zeleniny a bazalku, poté přiklopte a asi 10 minut nechte na mírném plameni.
Rajčata spařte na 30 sekund ve vařící vodě a oloupejte.
Do hrnce vložte zeleninovou směs, rajčata a zalijte horkou vodou. Vařte 20 minut.
Na konci varu přidejte koření a cukr podle chuti, já dávám cukru asi lžičku.
Vše rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte posypané parmazánem.
Originální recept je bez tymiánu, ale pokud chcete polévku obměnit, určitě ho zkuste přidat, dodá polévce jakoby sladší nádech.
Polévku samotnou bez pečiva podávejte pouze před obědem nebo na odpolední svačinu, i na tu by však snesla přidání kousku pečiva. Na dopolední svačinu podávejte s 50 g, na večeři pak se 100 g ideálně celozrnného pečiva nebo žitného chleba. Jedná se o velmi lehké jídlo, které se skvěle hodí do redukčního jídelníčku.


Hodnoty na 1 porci bez pečiva:
       752 kJ
       8 g bílkovin
       12 g sacharidů
       11 g tuků
       3 g vlákniny


Hodnoty na 1 porci se 100g žitného chleba
       1780 kJ
       14 g bílkovin
       58 g sacharidů
       12 g tuků
       13 g vlákniny