Na 3 porce:
- 80 g ječné kroupy
- 100 g francouzská zelená čočka
- 5 sušených rajčat
- 1 velká nebo 2 menší řepy
- 3 hrsti rukoly
- 1 větší jarní cibulka
- 6 ředkviček
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce řepkového oleje
- rozmarýn, sůl, pepř
- hořčice
Postup:
Řepu oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny, pokapejte ji řepkovým olejem a posypte rozmarýnem, špetkou soli a pepřem.
Jednotlivé kousky zabalte do alobalu a pečte na 180 °C podle velikosti cca 60 minut.
Ječné kroupy propláchněte a vařte 15–20 minut v osolené vodě.
Čočku propláchněte a vařte v osolené vodě cca 20 minut. Francouzskou zelenou čočku nemusíte předem máčet, ale můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu.
Nakrájejte cibulku, ředkvičky, sušená rajčata a natrhejte rukolu. Nakrájejte řepu po upečení a přidejte ji k salátu.
Přidejte olivový olej, čočku, kroupy a lžíci hořčice. Zamíchejte.
Salát se hodí na lehké hlavní jídlo nebo v menší porci i na svačinu. Obsahuje méně bílkovin, takže ho zařaďte třeba v den, kdy budete grilovat a víte, že budete na druhé jídlo jíst více masa. Je plný vlákniny, a to nejen díky čočce a zelenině, ale i ječmenu, který obsahuje cenné beta-glukany.
Hodnoty na 1 porci:
- 1658 kJ
- 16 g bílkovin
- 58 g sacharidů
- 15 g tuku
- 8 g vlákniny