Salát s ječnými kroupami a pečenou řepou

Zejména v období grilovaček se může hodit recept na skvělý salát, který vydá za lehké hlavní jídlo a neobsahuje tolik bílkovin – i když samozřejmě k němu můžete přidat třeba cottage nebo čerstvý sýr. V létě jsou navíc saláty ideální svačinou do krabičky!

 

Na 3 porce:

  • 80 g ječné kroupy
  • 100 g francouzská zelená čočka
  • 5 sušených rajčat
  • 1 velká nebo 2 menší řepy
  • 3 hrsti rukoly
  • 1 větší jarní cibulka
  • 6 ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • rozmarýn, sůl, pepř
  • hořčice

Postup:

Řepu oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny, pokapejte ji řepkovým olejem a posypte rozmarýnem, špetkou soli a pepřem.
Jednotlivé kousky zabalte do alobalu a pečte na 180 °C podle velikosti cca 60 minut.
Ječné kroupy propláchněte a vařte 15–20 minut v osolené vodě.
Čočku propláchněte a vařte v osolené vodě cca 20 minut. Francouzskou zelenou čočku nemusíte předem máčet, ale můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu.
Nakrájejte cibulku, ředkvičky, sušená rajčata a natrhejte rukolu. Nakrájejte řepu po upečení a přidejte ji k salátu.
Přidejte olivový olej, čočku, kroupy a lžíci hořčice. Zamíchejte.

Salát se hodí na lehké hlavní jídlo nebo v menší porci i na svačinu. Obsahuje méně bílkovin, takže ho zařaďte třeba v den, kdy budete grilovat a víte, že budete na druhé jídlo jíst více masa. Je plný vlákniny, a to nejen díky čočce a zelenině, ale i ječmenu, který obsahuje cenné beta-glukany.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1658 kJ
  • 16 g bílkovin
  • 58 g sacharidů
  • 15 g tuku
  • 8 g vlákniny