Salát s ječnými kroupami a pečenou řepou

Zejména v období grilovaček se může hodit recept na skvělý salát, který vydá za lehké hlavní jídlo a neobsahuje tolik bílkovin – i když samozřejmě k němu můžete přidat třeba cottage nebo čerstvý sýr. V létě jsou navíc saláty ideální svačinou do krabičky!


Na 3 porce:
80 g ječné kroupy
100 g francouzská zelená čočka
5 sušených rajčat
1 velká nebo 2 menší řepy
3 hrsti rukoly
1 větší jarní cibulka
6 ředkviček
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce řepkového oleje
rozmarýn, sůl, pepř
hořčice

Řepu oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny, pokapejte ji řepkovým olejem a posypte rozmarýnem, špetkou soli a pepřem.
Jednotlivé kousky zabalte do alobalu a pečte na 180 °C podle velikosti cca 60 minut.
Ječné kroupy propláchněte a vařte 15-20 minut v osolené vodě.
Čočku propláchněte a vařte v osolené vodě cca 20 minut. Francouzskou zelenou čočku nemusíte předem máčet, ale můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu.
Nakrájejte cibulku, ředkvičky, sušená rajčata a natrhejte rukolu. Nakrájejte řepu po upečení a přidejte ji k salátu.
Přidejte olivový olej, čočku, kroupy a lžíci hořčice. Zamíchejte.

Salát se hodí na lehké hlavní jídlo nebo v menší porci i na svačinu. Obsahuje méně bílkovin, takže ho zařaďte třeba v den, kdy budete grilovat a víte, že budete na druhé jídlo jíst více masa. Je plný vlákniny, a to nejen díky čočce a zelenině, ale i ječmenu, který obsahuje cenné beta-glukany.

Hodnoty na 1 porci:
1658 kJ
16 g bílkovin
58 g sacharidů
15 g tuku
8 g vlákniny