Slávky na bílém víně

Na 2 porce:

  • 1 kg slávky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 ml bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 4 sušená rajčata
  • sůl
  • pepř


Postup:

Slávky vložte do misky a zalijte studenou vodou. Odstraňte z nich řasy kartáčem a nechte čtvrt hodiny odležet, aby se otevřely a vyčistily.
Rozpalte na hluboké pánvi olej. Osmahněte na něm nakrájený česnek a jarní cibulku, po chvíli přidejte nakrájená sušená rajčata. Směs osolte a opepřete.
Přilijte víno a na ostrém plameni přiveďte k varu.
Vložte slávky a přiklopte pánev. Duste asi 5 minut.
Poté jsou slávky hotové, servírujte je s rizotem, domácími hranolky nebo opraženým pečivem. Šťávu nevylévejte, použijte ji na přípravu rizota nebo na namáčení pečiva.

Nenašla jsem hodnoty na celé slávky, takže přepočet je na 150 g vyloupaných.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1074 kJ
  • 19 g bílkovin
  • 6 g sacharidů
  • 11 g tuku

 

Hodnoty na 1 porci se 100 g slunečnicového pečiva:

  • 2112 kJ
  • 29 g bílkovin
  • 46 g sacharidů
  • 16 g tuku
  • 8 g vlákniny