Na 2 porce:
- 1 kg slávky
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml bílého vína
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 4 sušená rajčata
- sůl
- pepř
Slávky vložte do misky a zalijte studenou vodou. Odstraňte z nich řasy kartáčem a nechte čtvrt hodiny odležet, aby se otevřely a vyčistily.
Rozpalte na hluboké pánvi olej. Osmahněte na něm nakrájený česnek a jarní cibulku, po chvíli přidejte nakrájená sušená rajčata. Směs osolte a opepřete.
Přilijte víno a na ostrém plameni přiveďte k varu.
Vložte slávky a přiklopte pánev. Duste asi 5 minut.
Poté jsou slávky hotové, servírujte je s rizotem, domácími hranolky nebo opraženým pečivem. Šťávu nevylévejte, použijte ji na přípravu rizota nebo na namáčení pečiva.
Nenašla jsem hodnoty na celé slávky, takže přepočet je na 150 g vyloupaných.
Hodnoty na 1 porci:
- 1074 kJ
- 19 g bílkovin
- 6 g sacharidů
- 11 g tuku
Hodnoty na 1 porci se 100 g slunečnicového pečiva:
- 2112 kJ
- 29 g bílkovin
- 46 g sacharidů
- 16 g tuku
- 8 g vlákniny