Sójová pomazánka s křenem

Na 1 kg pečiva / 10 porcí:
  • 250 g sójových bobů (za syrova)
  • 125 g polotučného tvarohu
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g jogurtu
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 40 g nastrouhaného křenu
  • 20 g řepkového oleje
  • lžíce sójové omáčky
  • sůl, chili paprička

 

Postup:

Boby namočte přes noc do vody a přidejte chili papričku. Další den vodu i s papričkou vylijte, natočte novou a dejte vařit. Vařte do změknutí asi 2 hodiny na mírném ohni.
Tyčovým mixérem rozmixujte boby se zbylými ingrediencemi. Podle chuti osolte.
Podávejte s pečivem, toho množství vychází asi na 1kg chleba.
Sóju by měli jednou za čas do svého jídelníčku zařadit nejen vegetariáni. Spotřeba luštěnin je všeobecně nízká a omezuje se hlavně na čočku. Luštěniny jsou však výborným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny, sója navíc i bílkovin. Neobsahuje však celé spektrum esenciálních aminokyselin, je proto vhodné ji kombinovat s obilovinami – zde s pečivem. Aby se zabránilo nadýmání, je třeba vylít vodu, ve které byla luštěnina namočená přes noc. K večeři podáváme se 100 g chleba, k svačině poloviční porci chleba i pomazánky.

 

Hodnoty pomazánky na 1 porci:

  • 688 kJ
  • 13 g bílkovin
  • 10 g sacharidů
  • 8 g tuku
  • 2,5 g vlákniny

 

Hodnoty na 1 porce se 100g žitného chleba:

  • 1900 kJ
  • 19 g bílkovin
  • 56 g sacharidů
  • 9 g tuku
  • 12,5 g vlákniny