Na 1 kg pečiva / 10 porcí:
- 250 g sójových bobů (za syrova)
- 125 g polotučného tvarohu
- 125 g nízkotučného tvarohu
- 100 g jogurtu
- 20 g plnotučné hořčice
- 40 g nastrouhaného křenu
- 20 g řepkového oleje
- lžíce sójové omáčky
- sůl, chili paprička
Postup:
Boby namočte přes noc do vody a přidejte chili papričku. Další den vodu i s papričkou vylijte, natočte novou a dejte vařit. Vařte do změknutí asi 2 hodiny na mírném ohni.
Tyčovým mixérem rozmixujte boby se zbylými ingrediencemi. Podle chuti osolte.
Podávejte s pečivem, toho množství vychází asi na 1kg chleba.
Sóju by měli jednou za čas do svého jídelníčku zařadit nejen vegetariáni. Spotřeba luštěnin je všeobecně nízká a omezuje se hlavně na čočku. Luštěniny jsou však výborným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny, sója navíc i bílkovin. Neobsahuje však celé spektrum esenciálních aminokyselin, je proto vhodné ji kombinovat s obilovinami – zde s pečivem. Aby se zabránilo nadýmání, je třeba vylít vodu, ve které byla luštěnina namočená přes noc. K večeři podáváme se 100 g chleba, k svačině poloviční porci chleba i pomazánky.
Hodnoty pomazánky na 1 porci:
- 688 kJ
- 13 g bílkovin
- 10 g sacharidů
- 8 g tuku
- 2,5 g vlákniny
Hodnoty na 1 porce se 100g žitného chleba:
- 1900 kJ
- 19 g bílkovin
- 56 g sacharidů
- 9 g tuku
- 12,5 g vlákniny