Na 1 kg pečiva / 10 porcí:
250 g sójových bobů (za syrova)
125 g polotučného tvarohu
125 g nízkotučného tvarohu
100 g jogurtu
20 g plnotučné hořčice
40 g nastrouhaného křenu
20 g řepkového oleje
lžíce sójové omáčky
sůl, chili paprička
Boby namočte přes noc do vody a přidejte chili papričku. Další den vodu i s papričkou vylijte, natočte novou a dejte vařit. Vařte do změknutí asi 2 hodiny na mírném ohni.
Tyčovým mixérem rozmixujte boby se zbylými ingrediencemi. Podle chuti osolte.
Podávejte s pečivem, toho množství vychází asi na 1kg chleba.
Sóju by měli jednou za čas do svého jídelníčku zařadit nejen vegetariáni. Spotřeba luštěnin je všeobecně nízká a omezuje se hlavně na čočku. Luštěniny jsou však výborným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny, sója navíc i bílkovin. Neobsahuje však celé spektrum esenciálních aminokyselin, je proto vhodné ji kombinovat s obilovinami – zde s pečivem. Aby se zabránilo nadýmání, je třeba vylít vodu, ve které byla luštěnina namočená přes noc. K večeři podáváme se 100g chleba, k svačině poloviční porci chleba i pomazánky.
Hodnoty pomazánky na 1 porci:
688kJ
13g bílkovin
10g sacharidů
8g tuku
2,5g vlákniny
Hodnoty na 1 porce se 100g žitného chleba:
1900kJ
19g bílkovin
56g sacharidů
9g tuku
12,5g vlákniny