Špenátový salát s řepou a pomerančem

Když jsem konečně měla příležitost ochutnat sladké balzamiko, které teď tolik letí, chtěla jsem ho použít jinak než v dezertu. Miluji zeleninové saláty s ovocem a právě k těm se skvěle hodí.

Na 1 porci:
Hrst čerstvého špenátu
Malá řepa
Půl pomeranče
15 g sekaných mandlí
5 g oleje z vlašských ořechů

Nejprve upečte řepu. Zabalte ji do alobalu a pečte na 180 °C asi 50 minut.
Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
Oloupejte a nakrájejte pomeranč a smíchejte ho s řepou a listy špenátu.
Na pánvi na sucho opražte mandle a posypte jimi salát. 
Zalijte lžičkou balzamika a ořechovým olejem.

Tento salát je dostatečně vydatný jako samostatná svačina, protože obsahuje větší množství sacharidů než běžné zeleninové saláty. Balzamikový ocet mu dodá zajímavou sladkou chuť, která se ke kombinaci ovoce a zeleniny skvěle hodí. Sladké balzamiko se skládá kromě vinného octa z ovocného koncentrátu, ovocného sirupu a karamelového sirupu. Jinými slovy, je to spoustu cukru, ale chuť je dostatečně výrazná na to, aby lžička do salátu stačila a ničemu nevadila. Vláknina obsažená v salátu navíc snižuje glykemický index jídla, proto je jeho použití jako dresing vhodnější než jako součást dezertu.

Hodnoty na 1 porci:
1224 kJ
9 g bílkovin
34 g sacharidů
14 g tuku
11 g vlákniny