Špenátový salát s řepou a pomerančem

Když jsem konečně měla příležitost ochutnat sladké balzamiko, které teď tolik letí, chtěla jsem ho použít jinak než v dezertu. Miluji zeleninové saláty s ovocem a právě k těm se skvěle hodí.

Na 1 porci:

  • Hrst čerstvého špenátu
  • Malá řepa
  • Půl pomeranče
  • 15 g sekaných mandlí
  • Jablečno-pomerančové balzamiko
  • 5 g oleje z vlašských ořechů

 

Postup:

Nejprve upečte řepu. Zabalte ji do alobalu a pečte na 180 °C asi 50 minut.
Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
Oloupejte a nakrájejte pomeranč a smíchejte ho s řepou a listy špenátu.
Na pánvi na sucho opražte mandle a posypte jimi salát.
Zalijte lžičkou balzamika a ořechovým olejem.Tento salát je dostatečně vydatný jako samostatná svačina, protože obsahuje větší množství sacharidů než běžné zeleninové saláty. Balzamikový ocet mu dodá zajímavou sladkou chuť, která se ke kombinaci ovoce a zeleniny skvěle hodí. Sladké balzamiko se skládá kromě vinného octa z ovocného koncentrátu, ovocného sirupu a karamelového sirupu. Jinými slovy, je to spoustu cukru, ale chuť je dostatečně výrazná na to, aby lžička do salátu stačila a ničemu nevadila. Vláknina obsažená v salátu navíc snižuje glykemický index jídla, proto je jeho použití jako dresing vhodnější než jako součást dezertu.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1224 kJ
  • 9 g bílkovin
  • 34 g sacharidů
  • 14 g tuku
  • 11 g vlákniny