Nevíte si rady, jak do jídelníčku zařadit luštěniny? Dá se s nimi hodně vyhrát – můžete je zařadit jako přílohu k rybě, rozmixovat do luštěninového dipu nebo je zakomponovat do salátu jako my v tomto receptu. Větší porce luštěnin zajistí kromě sacharidů i dostatek bílkovin, takže stačí přidat olej nebo oříšky a vyvážené jídlo máte za pár minut hotové.
Na 1 porci:
- 200 g konzervovaná cizrna
- 100 g konzervované máslové fazole
- 100 g červená kapie
- 100 g salátová okurka
- 100 g rajčata
- 50 g cibule
- 10 ml olivový olej
- 10 g plnotučná hořčice
- 5 ml ocet
- Sůl, pepř, šťáva z limetky
Postup:
Cizrnu a fazole propláchněte a ve větší misce je smíchejte s nakrájenou zeleninou. Na zálivku smíchejte olej, ocet, hořčici a najemno nakrájenou cibuli. Salát promíchejte se zálivkou a dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky.
Hodnoty na 1 porci:
- 2385 kJ
- 25 g bílkovin
- 75 g sacharidů
- 15 g tuku