Středomořský luštěninový salát

Nevíte si rady, jak do jídelníčku zařadit luštěniny? Dá se s nimi hodně vyhrát – můžete je zařadit jako přílohu k rybě, rozmixovat do luštěninového dipu nebo je zakomponovat do salátu jako my v tomto receptu. Větší porce luštěnin zajistí kromě sacharidů i dostatek bílkovin, takže stačí přidat olej nebo oříšky a vyvážené jídlo máte za pár minut hotové. 

Na 1 porci:

  • 200 g konzervovaná cizrna
  • 100 g konzervované máslové fazole
  • 100 g červená kapie
  • 100 g salátová okurka
  • 100 g rajčata
  • 50 g cibule
  • 10 ml olivový olej
  • 10 g plnotučná hořčice
  • 5 ml ocet
  • Sůl, pepř, šťáva z limetky

 

Postup:

Cizrnu a fazole propláchněte a ve větší misce je smíchejte s nakrájenou zeleninou. Na zálivku smíchejte olej, ocet, hořčici a najemno nakrájenou cibuli. Salát promíchejte se zálivkou a dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky.

Hodnoty na 1 porci:

  • 2385 kJ
  • 25 g bílkovin
  • 75 g sacharidů
  • 15 g tuku