Sýrové lasagne (z kuchařky „Vyváženě“)

Ingredience (4 porce):

  • 240 g (suchých lasagní) (12 ks)
  • 750 g rajčat
  • 700 g cuket
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g ricotty (12 % tuku)
  • 250 g mozzarelly light
  • 50 g parmezánu
  • 20 ml řepkového oleje
  • 1 lžička provensálských bylinek nebo bazalky
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a na středním plameni v hluboké pánvi osmahněte na řepkovém oleji. Až začne zlátnout, přidejte vylisovaný česnek a promíchejte. Cuketu nakrájejte na kostičky, smíchejte ji s lžičkou soli a přidejte ke směsi na pánev. Zeleninu občas promíchejte a nechte ji takto opékat asi 10 minut. Mezitím si na kostičky nakrájejte rajčata. Po 10 minutách je přidejte k zelenině, promíchejte, přisypte bylinky a nechte ještě 15 minut propékat.

Mezitím si připravte sýry. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a parmezán nastrouhejte.

Do pekáče nebo velké zapékací mísy vložte 4 plátky lasagní a potřete je polovinou ricotty. Až bude zelenina hotová, přidejte zhruba polovinu zeleniny na lasagne s ricottou a rovnoměrně ji rozprostřete. Položte další 4 plátky lasagní, na ně rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly a větší polovinu zbylé zeleniny. Poté přidejte poslední 4 plátky lasagní, potřete je ricottou a rovnoměrně rozprostřete zbylou zeleninu.

Poté posypte parmezánem, přiklopte a pečte nejprve 30 minut na 180 °C, poté sundejte poklop a pečte ještě 15–20 minut. Před podáváním je dobré nechat lasagne chvíli vychladnout.

Tip: Pokud chcete, aby bylo jídlo bohatší na vlákninu, můžete vyzkoušet celozrnné lasagne, které koupíte například v Lidlu.

Videorecept najdete ZDE a kuchařku „Vyváženě“ můžete objednávat TADY.