Ingredience (4 porce):
- 240 g (suchých lasagní) (12 ks)
- 750 g rajčat
- 700 g cuket
- 100 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g ricotty (12 % tuku)
- 250 g mozzarelly light
- 50 g parmezánu
- 20 ml řepkového oleje
- 1 lžička provensálských bylinek nebo bazalky
- sůl
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a na středním plameni v hluboké pánvi osmahněte na řepkovém oleji. Až začne zlátnout, přidejte vylisovaný česnek a promíchejte. Cuketu nakrájejte na kostičky, smíchejte ji s lžičkou soli a přidejte ke směsi na pánev. Zeleninu občas promíchejte a nechte ji takto opékat asi 10 minut. Mezitím si na kostičky nakrájejte rajčata. Po 10 minutách je přidejte k zelenině, promíchejte, přisypte bylinky a nechte ještě 15 minut propékat.
Mezitím si připravte sýry. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a parmezán nastrouhejte.
Do pekáče nebo velké zapékací mísy vložte 4 plátky lasagní a potřete je polovinou ricotty. Až bude zelenina hotová, přidejte zhruba polovinu zeleniny na lasagne s ricottou a rovnoměrně ji rozprostřete. Položte další 4 plátky lasagní, na ně rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly a větší polovinu zbylé zeleniny. Poté přidejte poslední 4 plátky lasagní, potřete je ricottou a rovnoměrně rozprostřete zbylou zeleninu.
Poté posypte parmezánem, přiklopte a pečte nejprve 30 minut na 180 °C, poté sundejte poklop a pečte ještě 15–20 minut. Před podáváním je dobré nechat lasagne chvíli vychladnout.
Tip: Pokud chcete, aby bylo jídlo bohatší na vlákninu, můžete vyzkoušet celozrnné lasagne, které koupíte například v Lidlu.
Videorecept najdete ZDE a kuchařku „Vyváženě“ můžete objednávat TADY.