Na 2 porce potřebujete:
- 140 g tempehu
- 10 g řepkového oleje (1 lžíce)
- 100 g pórku
- 20 g rozinek
- 100 g čerstvých hub (nebo sušených, ideálně shiitake)
- stroužek česneku, 1/2 bílé cibule
- 1/2 lžičky mletého zázvoru, uzené papriky, pálivé papriky, 2 lžičky sojové omáčky
Postup:
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný stroužek česneku, přidejte na proužky nakrájený tempeh (při míchání se ještě rozpadne), pórek, houby a nakonec rozinky. Ochuťte zázvorem, pálivou/sladkou a uzenou paprikou. Solit nemusíte, pokud přidáte 2 lžičky sojové omáčky. Jako příloha se nejlépe hodí rýže, nebo kuskus.
Tempeh je vyroben fermentací sojových bobů a díky tomu dobře slouží jako náhražka masa zejména vegetariánům a veganům. Díky tomu, že je vyroben ze sóji, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Přírodní tempeh (bez ochucení, marinací) ale upřímně není nic moc, stejně jako například tofu, proto se k jeho přípravě hodí výraznější koření.
Hodnoty na 1 porci bez přílohy:
- 977 kJ
- 15,8 g Bílkovin
- 19,6 g Sacharidů
- 10,7 g Tuku
S 80 g celozrnného kuskusu:
- 2152 kJ
- 26,6 g Bílkovin
- 74 g Sacharidů
- 12,4 g Tuku