- 200 g čerstvého tuňáka v sashimi kvalitě (může se jíst syrový)
- 1 rajče
- 1/2 šalotky
- 1 lžíce kaparů
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička sojové omáčky
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- šťáva z půlky citronu
- chilli papričky
- petržel/koriandr
Postup:
Smíchejte nadrobno posekanou šalotku, nasekané kapary, olivový a sezamový olej, rybí a sojovou omáčku. Rajče zbavte slupky, odstraňte zrnka, nakrájejte a přimíchejte. Nakonec ostrým nožem nakrájejte tuňáka na co nejmenší kostičky a přimíchejte do směsi. Na závěr můžete dochutit nasekanými chilli papričkami, koriandrem a petrželí, podle potřeby dosolit a zakápnout šťávou z citronu nebo limetky, aby si tuňák uchoval pěknou barvu. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo jiným pečivem.
Maso tuňáka nemá výrazně rybí chuť, je spíše jemné a může lehce připomínat třeba telecí. Proto je myslím ideální i pro osoby, které nejsou zrovna milovníky ryb. Důležité je dbát na kvalitu a čerstvost. Není pravda, že kvalitní tuňák se pozná pouze podle tmavě červené barvy. Existuje mnoho druhů a barevně se liší například podle obsahu tuku. A čím více tuku, tím výraznější chuť a více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Hodnoty na 1 porci, při rozdělení na 2 porce:
- 821 kJ
- 24 g Bílkovin
- 6 g Sacharidů
- 7 g Tuku
Hodnoty na 1 porci, při rozdělení na 3 porce:
- 547 kJ
- 16 g Bílkovin
- 4 g Sacharidů
- 5 g Tuku
Za ryby děkujeme Rybárnám Praha