Ingredience (cca 4 porce):
Těsto:
- 500 g měkkého tvarohu v papíru
- 220 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Rozvar:
- 400 g libovolného ovoce
- 1 balení (8 g) vanilkového cukru
- cukr na doslazení dle kyselosti ovoce
Na ozdobu:
- lžíce polotučného tvarohu (cca 1 na porci)
- máslo
- moučkový cukr
Postup:
V míse smíchejte tvaroh s vejci a špetkou soli, poté postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujte váleček, nakrájejte ho na malé kousky a vytvořte kuličky, ty vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte je přibližně 5 až 7 minut, a jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Zatímco se vaří voda na knedlíky, připravte si rozvar. V hrnci smíchejte ovoce, cukry a přidejte 3–4 lžíce vody, aby se ovoce nepřipalovalo. Za občasného míchání přiveďte k varu a nechte na mírném plameni probublávat 5–10 minut, dokud se ovoce nerozvaří. Pro hladší konzistenci ho na konci lehce rozmačkejte nebo rozmixujte.
Hotové knedlíky podávejte s ovocným rozvarem, přelijte rozpuštěným máslem, ozdobte lžící tvarohu a posypte moučkovým cukrem.
TIP: Rozvar lze dochutit čerstvými bylinkami (např. meduňkou), citronovou kůrou nebo skořicí.
Tento recept a spoustu dalších najdete i na našem Instagramu.