Tvarohové knedlíky

Ingredience (cca 4 porce):

Těsto:

  • 500 g měkkého tvarohu v papíru 
  • 220 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli

Rozvar:

  • 400 g libovolného ovoce
  • 1 balení (8 g) vanilkového cukru
  • cukr na doslazení dle kyselosti ovoce

Na ozdobu:

  • lžíce polotučného tvarohu (cca 1 na porci)
  • máslo
  • moučkový cukr

Postup:

V míse smíchejte tvaroh s vejci a špetkou soli, poté postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujte váleček, nakrájejte ho na malé kousky a vytvořte kuličky, ty vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte je přibližně 5 až 7 minut, a jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.

Zatímco se vaří voda na knedlíky, připravte si rozvar. V hrnci smíchejte ovoce, cukry a přidejte 3–4 lžíce vody, aby se ovoce nepřipalovalo. Za občasného míchání přiveďte k varu a nechte na mírném plameni probublávat 5–10 minut, dokud se ovoce nerozvaří. Pro hladší konzistenci ho na konci lehce rozmačkejte nebo rozmixujte.

Hotové knedlíky podávejte s ovocným rozvarem, přelijte rozpuštěným máslem, ozdobte lžící tvarohu a posypte moučkovým cukrem. 

TIP: Rozvar lze dochutit čerstvými bylinkami (např. meduňkou), citronovou kůrou nebo skořicí. 

Tento recept a spoustu dalších najdete i na našem Instagramu.