Tento koláč jsem upekla na náš stánek s jídlem na festival JinoniceJinak a slavil velký úspěch. Je opravdu lehoučký a méně sladký, což ale ničemu nevadí jako u některých jiných koláčů, kde je prostě potřeba to pořádně osladit. Díky základu z pečené kaše skvěle zasytí a ti, kdo si zrovna hlídají jídelníček, po něm nemusí mít vůbec výčitky.
Mám celkem velkou formu – 32 cm v průměru, takže pokud máte menší, trochu uberte na množství.
Na 16 porcí:
Těsto:
50 g rýžová krupička
50 g jemně mleté ovesné vločky
asi 500 ml mléka
lžíce pudinkového prášku
lžíce medu
30 g vlašských ořechů
Náplň:
500 g polotučný tvaroh
250 g ricotta
5 vajec
30 g cukr moučka
trocha mléka
2 bebe sušenky
400 g mražená lesní směs nebo jiné ovoce
Z mléka, lžíce pudinkového prášku, vloček a rýžové krupičky uvařte kaši a oslaďte ji medem. Podle potřeby můžete ještě přidat trochu mléka, aby kaše nebyla úplně tuhá. Přimíchejte do ní nadrcené ořechy a vylijte do formy na pečící papír. Já ho nepoužila a ani moje skvělá nepřilnavá forma, kam ho nikdy nedávám, to nezachránila, takže opravdu doporučuju.
Dejte těsto péci na 180°C asi na 15 minut a mezitím si připravte náplň.
Smíchejte tvaroh, ricottu, vejce, cukr, a pokud chcete barevný koláč, tak i šťávu z ovoce. Když bude směs moc tuhá, zřeďte ji trochou mléka.
Po 15 minutách vyndejte formu s těstem z trouby, nadrolte na něj bebe sušenky a zalijte tvarohovou náplní.
Dejte péct na stejnou teplotu na 20 minut. Poté na koláč nasypte ovoce – je to proto, aby se hned neponořilo do tvarohu.
Pečte ještě asi 30 minut, pak nechte vychladnout a můžete servírovat.
Hodnoty na 1 porci:
680 kJ
9 g bílkovin
15 g sacharidů
7 g tuku
Jak vidíte, můžete si s klidem dát na svačinu i dvě porce 😉