Histamin je látka, která se přirozeně vyskytuje v našem těle i v některých potravinách a v běžném množství nepůsobí v těle žádné potíže. Jestliže však překročí v našem těle určitou mez, vznikne zánětlivá reakce, která se může projevovat různými způsoby – od zánětů, ekzémů, poruch spánku, podrážděnosti, přes trávicí potíže, otoky až po problémy s dýcháním, bolesti hlavy či celkovou slabost.
A jedinci trpící histaminovou intoleranci (HIT) vykazují sníženou schopnost histamin přirozeně odbourávat, a tak jsou citlivější na jeho obsah ve stravě.
V rámci webináře s nutriční terapeutkou a spoluzakladatelkou Ne hladu Ing. Mgr. Veronikou Pourovou, která má s klienty s histaminovou intolerancí bohaté zkušenosti, projdeme následující témata:
- Co to je histamin a jakém principu funguje HIT?
- Jak se může HIT projevovat a kdy zajít k lékaři?
- Proč je důležitá spolupráce s odborníky a ne samodiagnóza?
- Jak upravit své stravování v případě HIT?
- Jak si vést stravovací a symptomový deník?
- Které potraviny mohou být rizikové?
- Jak hledat ve stravě s omezením histaminu udržitelnost?
- Zásady skladování potravin při HIT
- Ukázky jídelníčků a tipy pro přípravu jídel s nízkým obsahem histaminu
- Tipy pro návštěvy restaurací a cestování s HIT
- Vliv celkového životního stylu na projevy HIT
Registrace ZDE