Uzbecká restaurace Samarkand

Samarkand je krásná restaurace specializovaná na kuchyni Uzbekistánu. Nachází se na okraji pražské Kampy, a už když jdete kolem ní, můžete si všimnout tradičního designu Blízkého východu. Vše je bohatě zdobené, ať už se jedná o stěny, ubrusy, stoly či oddělenou místnost s velkým stolem a sezením na polštářích.

Na Samarkand jsem narazila opět, když jsem hledala, kde mohu uplatnit voucher od Restu.cz. Začíná se mi ta služba líbit, protože kredity na voucher v hodnotě 300,- se dají shromáždit docela rychle, a to nechodím do restaurací nijak zvlášť často. Kdybyste si někdo chtěl založit účet, můžete využít TENTO odkaz, do začátku pak dostanete kredity vy i já a tím dříve bude další recenze. 😛

Přiznám se, že jídelní lístek mi přišel trochu nepřehledný, a to jsem si ho prohlížela už doma. Také ceny jsou zvláštní – myslím, že se člověk v restauraci může najíst dost levně i dost draze. Tak například pivo stojí 50,-, koktejly 250,-, malá voda 40,- a fresh džus od 120,-. My zvolili víno za 80,-, které bylo opravdu dobré, a to jak bílé, tak červené. Nápoje tedy patří spíš k dražším.

Jídel mají na výběr opravdu hodně, doporučuji si raději před návštěvou restaurace prohlédnout menu zde. Většina jídel je tradičních, na výběr máte z mnoha teplých či studených předkrmů, polévek i hlavních jídel, opět v širokém cenovém rozmezí. My chtěli ochutnat i nějaký předkrm, proto jsme si vybrali tyto závitky se skopovým masem. Přiznám se, že si nepamatuji název a nemohu ho dohledat ani podle menu, ale podle ceny by to mohla být masová kapsa Samsa*, stojící 85,-. Ale podle googlu vypadá Samsa úplně jinak, takže pokud někdo víte, co to je za jídlo, budu ráda, když mi to napíšete. 😀

*Edit 19:00: Závitky se jmenují Sarma.

Já si vybrala polévku Mašchurda za 110,-, což je hustá a sytá polévka z mungo fazolí, rýže a hovězího masa, do které se přidá kysané mléko. Trochu jsem se bála, abych se z ní najedla, ale je opravdu hustá a sytá, navíc k předkrmu bylo i pečivo, takže jsem se najedla tak akorát.

Přítel si vybral Manty za 200,-, což je skopové maso v tenkém těstě vařeném v páře, ke kterému se podává opět kyselé mléko. Trochu nám toto jídlo připomínalo naše oblíbené pelmeně, což je jedině pozitivní.

Dezert jsme si tentokrát nedali, protože jsme chtěli stihnout ještě koncert, ale myslím, že v Samarkandu jsem nebyla naposled. Menu bylo tak obsáhlé, že minimálně jedno nebo dvě jídla bych ještě opravdu ráda vyzkoušela.

Celkově nás tato večeře stála 555,-, po slevě z voucheru 255,-.