Vánočka s celozrnnou moukou

Ingredience (1 velká vánočka):

  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouk*
  • 160 g cukr krupice
  • 150 g rozpuštěného tuku
  • 3 celá vejce
  • 250 ml polotučného mléka (vlažného)
  • 50 g drcených mandlí
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 100–130 g nesířených rozinek (množství dle chuti)
  • 7,5 g soli (2 hlubší zarovnané ČL)
  • muškátový oříšek
  • vejce na potření + mandle nasekané na plátky na posyp

*poměry mouk můžete libovolně měnit dle preferencí

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobené droždí rozetřeme se lžičkou cukru, a když se rozteče, přidáme 2–3 PL vlažného mléka. Kvásek necháme asi 15 minut vzejít.

Mezitím ve větší míse smícháme mouky (hladkou a celozrnnou špaldovou přesejeme přes síto, abychom se zbavili hrudek). V mouce vyhloubíme důlek, přidáme cukr, drcené mandle, trochu muškátového oříšku, vejce, rozpuštěný tuk (např. máslo), trochu mléka (ne všechno množství, to pak budeme přidávat dle konzistence těsta) a sůl (dáme na okraj mísy, aby se hned nespojila s kváskem).

Následně přidáme kvásek a vařečkou směs spojíme a následně vypracujeme těsto (robotem/ručně na válu) tak, aby se nechytalo válu nebo stěn mísy (v průběhu přidáváme mléko dle konzistence těsta). Nakonec postupně přidáme rozinky a ručně zapracujeme do těsta.

Těsto v míse lehce pomoučíme, aby neokoralo, a necháme asi 1,5 hodiny kynout.

Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly (počet závisí na tom, z kolika pramenů budete vánočku plést). Upletenou vánočku necháme ještě zhruba 30 minut kynout na plechu. Následně potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v troubě zhruba na 160°C 45 minut. Pak už jen můžete pocukrovat moučkovým cukrem a pustit se do ní.

Videorecept najdete ZDE.