Ingredience (1 velká vánočka):
- 250 g hrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 g celozrnné špaldové mouk*
- 160 g cukr krupice
- 150 g rozpuštěného tuku
- 3 celá vejce
- 250 ml polotučného mléka (vlažného)
- 50 g drcených mandlí
- 1 kostka droždí (42 g)
- 100–130 g nesířených rozinek (množství dle chuti)
- 7,5 g soli (2 hlubší zarovnané ČL)
- muškátový oříšek
- vejce na potření + mandle nasekané na plátky na posyp
*poměry mouk můžete libovolně měnit dle preferencí
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobené droždí rozetřeme se lžičkou cukru, a když se rozteče, přidáme 2–3 PL vlažného mléka. Kvásek necháme asi 15 minut vzejít.
Mezitím ve větší míse smícháme mouky (hladkou a celozrnnou špaldovou přesejeme přes síto, abychom se zbavili hrudek). V mouce vyhloubíme důlek, přidáme cukr, drcené mandle, trochu muškátového oříšku, vejce, rozpuštěný tuk (např. máslo), trochu mléka (ne všechno množství, to pak budeme přidávat dle konzistence těsta) a sůl (dáme na okraj mísy, aby se hned nespojila s kváskem).
Následně přidáme kvásek a vařečkou směs spojíme a následně vypracujeme těsto (robotem/ručně na válu) tak, aby se nechytalo válu nebo stěn mísy (v průběhu přidáváme mléko dle konzistence těsta). Nakonec postupně přidáme rozinky a ručně zapracujeme do těsta.
Těsto v míse lehce pomoučíme, aby neokoralo, a necháme asi 1,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly (počet závisí na tom, z kolika pramenů budete vánočku plést). Upletenou vánočku necháme ještě zhruba 30 minut kynout na plechu. Následně potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě zhruba na 160°C 45 minut. Pak už jen můžete pocukrovat moučkovým cukrem a pustit se do ní.
Videorecept najdete ZDE.