Veganské náhražky masa se dají sehnat už v každém supermarketu, ale člověka může někdy odradit jejich cena.
Co ve mně ale zanechalo studium technologie potravin na VŠCHT, je schopnost přemýšlet nad tím, jak by se podobné potraviny daly vyrobit i doma. Ve složení vege náhražek je často v kombinaci sója a pšeničná bílkovina (seitan, lepek). A tak jsem zkusila smíchat práškový seitan se sójovým granulátem a otevřelo se mi celé spektrum možností – vytvarovat se dají kuličky, ale třeba i „husí stehýnka“, jestli si pamatujete jejich fotku, kterou jsem přidávala na svatého Martina, když jsem chtěla vytvořit něco, co budu moct naservírovat svým vege kamarádům místo husy.
Práškový seitan po smíchání s vodou vytvoří „lepidlo“, kterým se vše spojí, a tak není potřeba přidávat vejce. Je ale potřeba ho k uvařenému granulátu přisypávat postupně a důkladně míchat, aby se propojila celá směs. Pokud seitan zalejete vodou samostatně, vytvoří strukturu, kterou už nerozmícháte a bylo by obtížné ze směsi cokoliv tvarovat.
A jaký je tedy postup?
Ingredience na 4 porce:
- 100 g sójového granulátu
- 60-120 g práškového seitanu (zde použito 120 g, ale stačí i méně)
- zelenina a koření na vývar (petržel, celer, řepa, mrkev, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, pepř)
- sůl
- 10 ml řepkového oleje
Postup
Sójový granulát vařte 15-20 minut spolu s kořením a zeleninou v 0,7 l vody, přidejte lžičku soli. Po uvaření slijte granulát do síta, ale vývar si schovejte.
Vsypte uvařený granulát do mísy a nechte ho vychladnout. Zhruba po 10 minutách ho lehce posypte práškovým seitanem a promíchejte. Takto postupujte, dokud nepřidáte požadované množství seitanu. Z technologického hlediska stačí 60 g, ale můžete ho přidat i víc, kuličky pak budou ještě bohatší na bílkoviny. Přidejte půl lžičky soli a zhruba 50 ml vývaru, aby byla konzistence taková, že se Vám budou snadno tvarovat kuličky.
Vytvarujte zhruba 20 kuliček, potřete je mašlovačkou olejem a pečte zhruba 15 minut na 200 °C.
Hodnoty na 5 kuliček:
– 959 kJ
– 38 g bílkovin
– 5 g sacharidů
– 5 g tuku
– 6 g vlákniny