Veganské Mac ‚n‘ cheese

Nedávno jsem se sháněla po tipech na recept na veganské mac ‚n‘ cheese. Nakonec jsem si vzala z každého něco, něco trochu poupravila podle svého a vzešel z toho recept, který sice logicky nechutná úplně jako sýr, ale je to podle mě strašně dobré. Tak se podělím o recept:

Na 2 porce:

  • 160 g makarónů
  • 75 g květáku
  • 50 g mrkve
  • 50 g brambor
  • 1/2 cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 70 g hedvábného tofu
  • 25 g aspoň hoďku předem namočených kešu ořechů
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku, špetka sladké papriky
  • 1 polévková lžíce strouhanky.

Postup:

Květák, mrkev, cibuli a česnek společně uvařte v osolené vodě, nebo ještě lépe v zeleninovém vývaru. Poté je jednoduše důkladně rozmixujte do hladka s kešu, lahůdkovým droždím, tofu a kořením, omáčku můžete lehce naředit cca 2–3 lžícemi vody nebo vývaru. Dle chuti můžete více dosolit/okyselit citrónem. Sladkou papriku přidávám jen kvůli barvě, chutově není nutná. Hotovou omáčku dobře promíchejte s uvařenými těstovinami, přendejte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené zapékací misky, posypte strouhankou a nechte zapéct cca 25 minut na 180. Pokud nepotřebujete, aby byl recept veganský, můžete těstoviny posypat třeba parmezánem místo strouhanky. Já si těstoviny ještě na závěr posypala mletým chilli. A pokud nechcete přidávat tofu, můžete ho nahradit trochou rostlinné smetany a použít luštěninové těstoviny jako zdroj bílkovin.

Hodnoty na 1 porci:

  • 2362 kJ
  • 22 g Bílkovin
  • 82 g Sacharidů
  • 14 g Tuku