Velikonoční beránek

Ingredience:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g másla + na vymazání formy
  • 300 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • 70 g medu
  • 100 g řeckého jogurtu 0 % tuku
  • 1 čl kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 čl jedlé sody
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • krupice na vysypání formy

Postup:

Před přípravou vyndejte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. V míse postupně smíchejte rozpuštěné máslo (nemělo by však být horké), vejce, mléko, med, řecký jogurt a citronovou kůru. Do tekuté směsi vmíchejte mouku již smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C cca 60–70 minut. Poté vyndejte beránka z trouby, ihned ho vyklopte na prkénko a nechce alespoň hodinu vychladnout. Pokud při podávání přidáte tvaroh či jogurt, máte skvělou svačinu s obsahem bílkovin.

Videorecept najdete ZDE.