Ingredience:
- 1 hrnek drobné čočky (čočka horská se nemusí dopředu namáčet)
- 3 hrsti pohankových krupek
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 3 brambory
- kousek pórku
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 PL řepkového oleje
- 1 stroužek česneku
- citrón
- libeček
- pepř
- sůl
Postup:
Suchou čočku před přípravou přebereme a propláchneme pod tekoucí vodou. Zalijeme vodou a zvolna asi 15 minut vaříme (dle návodu na obalu). Osolíme, až když čočka změkne, ke konci doby vaření. Čočku po uvaření scedíme.
Na polévku oloupeme cibuli, nadrobno ji nakrájíme a na řepkovém oleji osmahneme. Přidáme na plátky nakrájený česnek (můžete přidat až na konci sušený česnek) a na nudličky nakrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev. Společně orestujeme. Přidáme čočku, na drobné kostičky nakrájené brambory, pórek, pohankové krupky, nasekanou libečkovou nať (může být i sušený libeček) a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme 15–20 minut.
Do hotové polévky přidáme zakysanou smetanu a dobře rozmícháme. Podle kyselosti smetany dochutíme citronem. Hotovou polévku můžeme přikrášlit nasekanou zelenou petrželkou. Podávat můžete s pečivem.
Videorecept najdete ZDE.