Zapečený losos s vejcem a ricottou

Na 3 porce:
  • 100 g uzeného lososa
  • 200 g ricotty
  • 120 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • lžíce hořčice
  • kopr

 

Postup:

Na dno zapékací mísy rovnoměrně rozložte plátky lososa.
Smíchejte ricottu, zakysanou smetanu, hořčici a kopr. Směs ochutnejte, abyste odhadli množství kopru. Nesolte, losos bývá velmi slaný.
Potřete lososa připravenou směsí a navrch vyklepněte 3 vejce.
Zapečte na 15 minut na funkci Crisp v multifunkční troubě nebo v běžné troubě na 200 °C, dokud vejce neztuhne.
Pokud servírujete toto jídlo hostům, raději použijte 3 malé zapékací mísy a každou porci připravte samostatně – zapečený losos se špatně porcuje.
Toto jídlo jsem si objednala v rybí restauraci City Café v Mariánských lázních a velmi mě zaujalo. Podává se jako předkrm s kousky pečiva. Po propočítání hodnot jednotlivých živin však musím upozornit, že do zdravého jídelníčku se hodí pouze jako předkrm k netučnému jídlu s nízkým obsahem bílkovin, jako je zeleninový salát s kuskusem. Nedoporučuji ho konzumovat při redukci hmotnosti, při udržování váhy se však hodí např. k večeři s kusem pečiva.
Chuť je však vynikající a proto tento pokrm doporučuji především k doma připravované slavnostní hostině.

 

Hodnoty na 1 porci:

  • 1226 kJ
  • 19 g bílkovin
  • 15 g sacharidů
  • 22 g tuku

 

Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného rohlíku.

  • 1916 kJ
  • 24 g bílkovin
  • 48 g sacharidů
  • 23 g tuku
  • 5 g vlákniny