Zeleninová polévka s fazolemi

Tuto polévku vařím vždy, když se vrátím z nákupu s větším množstvím zeleniny. Zeleninu můžete libovolně obměňovat, takže sem recept dávám hlavně pro inspiraci, protože polévky s pečivem jsou poslední dobou mé oblíbené večeře.

Na 6 porcí:

  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 cukety
  • 1/2 brokolice
  • 2 rajčata
  • 30 g řepkového oleje
  • 150 g fazolí
  • 500 ml vývaru
  • 500 ml vody
  • sůl, chilli papričky

 

Postup:

Den předem dejte namočit fazole do vody s chilli papričkou. Pokud si nevzpomenete den předem, nechte fazole máčet alespoň 3 hodiny.
Poté vodu slijte a natočte novou. Vařte cca 1,5 hodiny, var urychlí přidání půl lžičky jedlé sody.
V druhém hrnci si rozpalte olej.
Nakrájejte veškerou zeleninu na kostičky a postupně ji vložte do hrnce s olejem.
Opékejte zeleninu do mírného zhnědnutí, zabere to asi 15 minut. Je potřeba ji míchat, aby se nespálila.
Poté zalijte zeleninu vývarem a vodou. Je možné použít pouze vodu, a já to tak často dělám, dostala jsem však k vyzkoušení hotový vývar od www.konecnevyvar.cz a chtěla jsem ho vyzkoušet. Musím říct, že polévku opravdu vylepšil. Já osobně jsem líná doma připravovat vývar pro další použití, takže tohle řešení mi připadá dost praktické, protože bujóny v kostce mi nechutnají (tu sůl si tam člověk stejně přidá a glutamát je snad už překonaný mýtus). Takže pokud chcete polévku vylepšit a zároveň nestrávit u plotny o 3 hodiny víc, určitě doporučuji vyzkoušet.
Nakonec přidejte uvařené a slité fazole, podle chuti osolte a opepřete a polévka je hotová.

Hodnoty na 1 porci:

  • 944 kJ
  • 10 g bílkovin
  • 34 g sacharidů
  • 6 g tuku
  • 7 g vlákniny

 

Hodnoty na 1 porci s 80 g celozrnného pečiva:

  • 1610 kJ
  • 14 g bílkovin
  • 63 g sacharidů
  • 7 g tuku
  • 15 g vlákniny