Tuto polévku vařím vždy, když se vrátím z nákupu s větším množstvím zeleniny. Zeleninu můžete libovolně obměňovat, takže sem recept dávám hlavně pro inspiraci, protože polévky s pečivem jsou poslední dobou mé oblíbené večeře.
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 cukety
- 1/2 brokolice
- 2 rajčata
- 30 g řepkového oleje
- 150 g fazolí
- 500 ml vývaru
- 500 ml vody
- sůl, chilli papričky
Postup:
Den předem dejte namočit fazole do vody s chilli papričkou. Pokud si nevzpomenete den předem, nechte fazole máčet alespoň 3 hodiny.
Poté vodu slijte a natočte novou. Vařte cca 1,5 hodiny, var urychlí přidání půl lžičky jedlé sody.
V druhém hrnci si rozpalte olej.
Nakrájejte veškerou zeleninu na kostičky a postupně ji vložte do hrnce s olejem.
Opékejte zeleninu do mírného zhnědnutí, zabere to asi 15 minut. Je potřeba ji míchat, aby se nespálila.
Poté zalijte zeleninu vývarem a vodou. Je možné použít pouze vodu, a já to tak často dělám, dostala jsem však k vyzkoušení hotový vývar od www.konecnevyvar.cz a chtěla jsem ho vyzkoušet. Musím říct, že polévku opravdu vylepšil. Já osobně jsem líná doma připravovat vývar pro další použití, takže tohle řešení mi připadá dost praktické, protože bujóny v kostce mi nechutnají (tu sůl si tam člověk stejně přidá a glutamát je snad už překonaný mýtus). Takže pokud chcete polévku vylepšit a zároveň nestrávit u plotny o 3 hodiny víc, určitě doporučuji vyzkoušet.
Nakonec přidejte uvařené a slité fazole, podle chuti osolte a opepřete a polévka je hotová.
Hodnoty na 1 porci:
- 944 kJ
- 10 g bílkovin
- 34 g sacharidů
- 6 g tuku
- 7 g vlákniny
Hodnoty na 1 porci s 80 g celozrnného pečiva:
- 1610 kJ
- 14 g bílkovin
- 63 g sacharidů
- 7 g tuku
- 15 g vlákniny