Risotto s ovesnou smetanou, zeleninou a houbami

Zjistila jsem, že v každé zemi se stravuji trochu odlišně, v závislosti na dostupnosti a ceně místních potravin. A ve Švédsku jsem objevila toto rizoto, které mě naprosto nadchlo a jedla bych ho teď pořád.

Na 2 porce:

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 2 lžíce hrášku
  • hrst baby karotky (Použila jsem oboje z konzervy, kterou vidíte na fotce, tak se prosím nesmějte mému stylu otvírání. Určitě jste to taky zažili.)
  • 1/4 brokolice
  • 1 houba
  • 1 jarní cibulka
  • 80 ml ovesné smetany (nebo nějaké jiné, pokud není k dostání)
  • 40 g 45% sýru
  • 10 g řepkového oleje
  • sůl
  • italské bylinky

A ještě fotka sýru, který jsem použila. Je tučný, mazlavější a smradlavý. Nevím, který je mu na českém trhu nejpodobnější, ale snad pomohou alespoň tyto specifikace.

 

Postup:

Dejte vařit rýži v osolené vodě. Doba varu bude kolem 12 minut, mezitím si připravte směs na pánvi.
Nadrobno nakrájejte cibulku a brokolici a osmahněte je na oleji.
Po 5 minutách přidejte trochu vody, nechte vypařit a přidejte hrášek a mrkev, pokud jsou z konzervy. Pokud máte čerstvou mrkev, dejte ji smažit společně s cibulkou a brokolicí. Poté přidejte nakrájenou houbu.
Zeleninovou směs zalijte ovesnou smetanou a promíchejte.
Ochutnejte rýži. Měla by být tvrdší na skus, ale ne úplně tvrdá. Prostě al dente. Slijte vodu a přidejte ji ke směsi.
Přidejte nastrouhaný sýr.

Vše zamíchejte, osolte a ochuťte italskými bylinkami.
Nechte dojít na pánvi cca 3 minuty a podávejte.

Hodnoty na 1 porci:

  • 2081 kJ
  • 16 g bílkovin
  • 68 g sacharidů
  • 17 g tuku
  • 6 g vlákniny