Na 3 porce lívanců:
- 150 g celozrnné mouky
- 50 g lněné vlákniny
- 2 vejce
- 400 ml ovesného nápoje
- řepkový olej na smažení
Postup:
Smíchejte veškeré ingredience (kromě oleje) a těsto rozmixujte mixérem.
Pokud bude příliš řídké nebo husté, přidejte mouku nebo mléko.
Na pánev rozetřete tenkou vrstvu oleje.
Smažte lívance z každé strany do zhnědnutí.
Těsto lze použít i na palačinky, ale díky obsahu vlákniny budou tlustší a mohou se trhat, proto je vhodnější na menší lívance.
Ozdobit je můžete ovocem, tvarohem nebo třeba domácími povidly, jako na fotce.
Hodnoty na 1 porci bez ozdoby:
- 1501 kJ
- 54 g sacharidů
- 9 g tuků
- 19 g bílkovin
- 10 g vlákniny
Jak jsem psala, lignany obsažené v lněném semínku (a to až z 28 %) napomáhají snižovat hladinu krevního cholesterolu, a to mechanismem blokace zpětného vychytávání cholesterolu ze střeva. Co si pod tím představit, je to, že cholesterol se nám tvoří v játrech a uvolňuje se do střeva jako součást žlučových kyselin, které jsou potřeba k trávení potravy. Poté, co splní svou funkci, je ze střeva zpětně vstřebáván a znovu použit. Pokud však dbáme na složení stravy a máme dostatečný příjem vlákniny, která má schopnost cholesterol ve střevě vázat, nevstřebá se nám v takové míře a játra musí vytvořit cholesterol nový. Kromě lignanů slouží na stejném principu třeba beta glukany obsažené v ovsu a ječmenu.

Více se dozvíte třeba v tomto článku: