Domácí „Patifu“ – tofu pomazánka s hlívou

Možná už jste slyšeli o rostlinných paštikách Patifu a možná je od nás máte dokonce doporučené v jídelníčku. Jde o vhodnější alternativu za klasické paštiky, jejich chuť je vynikající a stejně jako klasická paštika vydrží i letní teploty třeba při kempování.

Patifu však pořád obsahují z rostlinných pomazánek spíš více tuku (22 %), a tak ani jejich nadměrná konzumace nemusí být ideální.

Jednou nám psala naše sledující, že si rostlinné paštiky vyrábí doma – a tak mě napadlo: „Nojo, vždyť by to nemuselo být složité!“. Asi o dva roky později jsem se do toho konečně pustila – a to poté, co jsme obdržely vzoreček mleté lyofilizované hlívy.

Koukla jsem na složení, trochu jsem ho upravila, aby se vylepšily hodnoty a dala jsem se do výroby.

Na 1100 g (což je opravdu hodně, takže případně vše vydělte) pomazánky potřebujete:

  • 400 g tofu (použila jsem Sunfood)
  • 450 g brambor
  • 50 g dýňového oleje
  • 25 g slunečnicového oleje
  • 50 ml sójového nápoje bez cukru
  • 10 g lyofilizované hlívy (www.lyopotraviny.cz)
  • 20 g lahůdkového droždí
  • sůl, pepř

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Nechte vychladnout. Následně vše smíchejte, dochuťte a rozmixujte tyčovým mixérem.

Pomazánku můžete ozdobit dýňovými semínky.

Výsledná chuť se samozřejmě liší od originální Patifu, díky výraznému dýňovému oleji má i tuto chuť, ale lyofilizovaná hlíva umí zázraky a je v pomazánce krásně cítit.

Hodnoty na celé množství:

  • 7094 kJ
  • 79 g bílkovin
  • 101 g sacharidů
  • 106 g tuku
  • 14 g vlákniny

Dostáváme se tedy lehce pod 10 % tuku – a to je u pomazánky opravdu skvělé číslo!