Cherry Clafoutis – třešňový dezert

Francouzský třešňový dezert, který skvěle doplní třeba odpolední kávu.


Na 8 porcí – velká forma:

Na těsto:
100 g celozrnné mouky (např. špaldové)
50 g cukru krupice
3 vejce
300 ml mléka
1/2 lžíce prášku do pečiva
1 lžička vanilkového aromatu

Velká miska třešní (asi 300 g)
Cukr moučka
Drcené ořechy
Máslo

Smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho půl hodiny stát.
Předehřejte si troubu na 180°C.
Mezitím vymažte formu máslem a vysypte moučkovým cukrem smíchaným s ořechy.
Omyjte a vypeckujte třešně a rozprostřete je na dno formy. Poté je dejte na 5 minut péct.
Zalijte třešně těstem tak, aby je akorát zalilo. Koláč by měl být tenký.
Pečte asi 30-35 minut.

Tento dezert nemá ideální poměr živin na to, aby nahradil např. snídani, protože obsahuje dost cukru a méně celozrnné mouky (komplexních sacharidů). Hodí se však jako moučník po obědě nebo ke kávě a oproti většině dezertů obsahuje málo tuku, což je také výhoda.

Hodnoty na 1 porci:
603 kJ
5 g bílkovin
24 g sacharidů
3 g tuku
2 g vlákniny