Stavily jsme se za vedoucím firmy Rybárny Praha Martinem Fantou a zeptaly se ho na několik otázek ohledně ryb. Spoustu lidí tvrdí, že se v rybách nevyzná, tak jsme se snažily vybrat takové otázky, které by při jejich nákupu mohly pomoci. Tady jsou.
Jak dlouho to trvá, než se ryba dostane k zákazníkovi?
Když jsme se 9.7. za panem Fantou stavily, zrovna porcoval lososy. Datum výlovu bylo uvedeno na 3.7. a datum spotřeby na 15.7., takže při skladování na ledu, kde je 0°C, by vydrželi až 12 dnů.
Sladkovodní ryby mají tu výhodu, že se k nám nemusí dovážet, můžete si je proto koupit třeba hned druhý den po výlovu nebo si je nechat vylovit z kádě přímo na prodejně.
Je nějaký rozdíl, když ryba pochází z chovu a z volného odchytu?
Když ryba pochází z chovu, nemusí si sama ulovit potravu, je línější, tučnější. Naproti tomu ryba z volného odchytu je „vysportovaná“, její maso je chutnější a méně tučné. Divoce žijící ryby poznáte třeba tak, že každá je trochu jiná, protože žila v jiných podmínkách.
Proč myslíte, že Češi nejedí moc ryb?
Když má někdo zkušenosti jen s kaprem a řekne, že mu kapr smrdí, tak ho buď dlouho neměl nebo to nebyla čerstvá ryba. Dříve se vylilo do rybníku kde co a ryby se z toho nažraly, dnes už se krmivo pečlivě hlídá, takže ryby čerstvě po výlovu nesmrdí. I kapr je kvalitní a dobrá ryba, velmi záleží na jeho úpravě. Spoustu lidí má s rybami špatné zkušenosti z dětství, kdy museli jíst kapra usmaženého jako řízek nebo zapečené filé ve školní jídelně a kvalitní rybu tak ani neochutnali. Další věc je cena ryb, oproti běžnému masu jsou pořád hodně drané.
Ze sladkovodních je to pstruh, po něm kapr a z mořských losos. Porcování lososa na filety je však česká specialita, lidé jsou na to zvyklí a nechtějí v něm mít kosti. Ve světe se běžně prodává losos naporcovaný do podkov a filé neseženete.
Hlavně když byla prodejna nově otevřená, lidé se vyptávali na jednotlivé druhy i na konkrétní recepty. Personál se vším rád poradí, aby se nestalo např. to, že paní pekla tuňáka půl hodiny v troubě, to je pak škoda. Příprava ryb je jednoduchá, na mořské je osvědčená kombinace pepře a citronové kůry, na sladkovodní pak sůl a kmín. Když se k tomu přidá čerstvá bylinka tak, aby nepřehlušila chuť ryby, je to ideální. Většina ryb nejlépe chutná z grilu.