Snědeno IV.

Po delší době přináším přehled toho, co jsem za poslední dobu vyzkoušela a ochutnala. Jde klasicky o recepty, restaurace i jednotlivé potraviny. Tak dejte vědět, jak chutnají vám. 🙂
1. Vegg go
Na nově otevřené veganské bistro na Smíchově jste se nás ptali tak často, až jsem se rozhodla ho vyzkoušet. V okolí neznám tolik podniků, kam bych zašla na ne úplně drahou večeři, takže z dalšího bistra jsem měla radost.
Jídlo si můžete koupit na váhu, s tím, že cena je tuším 36,-/100 g, což mi přijde docela dost, ale za tuto porci, která mi k večeři stačila, jsem dala asi 120,-, což ujde. Na druhou stranu není v jídle nic zvláštního ani drahého, takže jde spíš o dobře uvařené jídlo z levných ingrediencí a po návštěvě jsem měla dojem, že tohle zvládnu i doma. Prostě nejsem ani nadšená, ale ani zklamaná.


2. Lahůdkové droždí

Ještě chvilku zůstaneme u veganské kuchyně, protože jednou z jejích hlavních ingrediencí je lahůdkové droždí. Koupila jsem si ho poprvé tak, že mi ho paní ve zdravé výživě omylem přidala k nákupu a já byla naštvaná, že jsem vyhodila 50,- za něco, co nechci. Asi rok mi leželo doma, než jsem mu dala druhou šanci. Od té doby se jeho množství v mém jídle zvyšovalo, až to dopadlo tak, jak vidíte na fotce. Prostě láska.

3. Varenyky

Ruskou kuchyni mám hrozně ráda, hlavně bliny, pelmeně, pirohy… Na varenyky jsem vždycky koukala v menu mamacoffee a nikdy si je nedala, až jsem jednou potřebovala jít někam na oběd a v Yam Yam mě naštvali poledním menu za 160,- a sklenicí vody 0,3 l za 30,-, což považuju za nehoráznost a impuls se zvednout a nikdy nevrátit. Takže jsem si vzpomněla na varenyky v mamacoffee a konečně si je dala. S koprem a zakysanou smetanou a musím jenom doporučit.

4. Jelení pečeně v Lavande

Zpět k problému levně se najíst v okolí Anděla. Buď zajdete do bistra nebo za dobré jídlo zaplatíte majlant. Tentokrát jsme se smířily s majlantem a v rámci dne Žiješ srdcem v Kavárně, co hledá jméno, kde jsme měly stánek s nutričním poradenstvím a následně přednášely na besedě, jsme zašly do oblíbené restaurace Lavande. Mé oči (bohužel) padly na snad nejdražší položku v menu, ale ve výsledku jsem nelitovala, protože jelení pečeně s houbovou omáčkou a bramborovými noky byla naprosto úžasná.

5. Domácí povidla

Ve škole máme předmět léčivé rostliny a jejich vliv na zdraví. Abyste dostali zápočet, musíte si připravit povídání o určité rostlině s pozitivními účinky na zdraví a přinést doma vyrobenou věc na vyzkoušení. Spolužačka donesla domácí povidla bez cukru, a když jsem jí je pochválila, dostala jsem celou sklenici. Jednak jsem netušila, že jsou povidla bez cukru tak dobrá (a sladká) a jednak jsem měla o důvod víc udělat si lívance. Recept zde.

6. Divoký losos

Když se dozvíte o pozitivním vlivu ryb na zdraví díky jejich obsahu omega-3 mastných kyselin a konečně se je naučíte pravidelně jíst a smíříte se s jejich cenou, tak čím dál tím častěji narážíte na to, že vlastně ryby z farmy už tolik omega-3 neobsahují a skladováním nebo tepelnou úpravou se tyto citlivé tuky ničí, takže byste ideálně měli kupovat ryby divoké a za porci dát třikrát tolik. No nic, aspoň jsem to vyzkoušela. Chuť divokého lososa je vážně odlišná a v syrové formě může člověka trochu zmást, ale celkově ho hodnotím pozitivně a až budu bohatá, budu jíst jenom divoké ryby. 🙂

7. Čekankový sirup
Když jsem psala články o sladidlech (TADY, ZDE a TU), zmiňovala jsem, že veškeré sirupy jsou na jedno brdo a i když sladíte javorovým, agávovým nebo datlových sirupem, pořád do jídla přidáváte nadbytečný cukr. To však neplatí pro sirup čekankový, protože obsahuje inulin, což je druh vlákniny, který má mírně sladkou chuť a je téměř nestravitelný, proto neobsahuje tolik kalorií jako cukr. Sirup bývá přislazený buď karamelem nebo jiným sladidlem, jako je sukralóza, v každém případě jde o vhodnější variantu s nižším obsahem energie. A chuť je dobrá, sirupová.
8. Arašídové máslo Lifelike
Mám pocit, že tip na nejlepší arašídové máslo na světě je součástí každého Snědena. Každopádně tohle je vážně nejlepší a zmizelo mi v rekordním čase, protože od té doby, co jsme ho dostaly za účast na besedě Pravda o výživě v Brně, jsem ho jedla snad každý den.