Blog

Vegetariánské enchiladas
Ingredience na 5–6 porcí Postup: Nejprve dejte naložit cibuli. Jednu nakrájejte na tenké plátky, zakapte šťávou z ½ citronu, osolte lžičkou soli, přidejte lžičku cukru a zavřete do sklenice s víčkem. Dále dejte vařit fazole. Na pánvi rozehřejte olej a postupně orestujte cibuli, rajčata, potom přidejte česnek, sůl, lžičku sladké papriky a římského kmínu, velkou […]
Maková roláda
K této roládě mě kdysi inspirovala klientka, která má ráda mák a podobnou roládu zkoušela doma a úplně se nevyvedla. Slíbila jsem, že přijdu na to, jak jí udělat dobře a jak jsem slíbila, tak jsem učinila! Roláda je vhodná jako svačina i do redukčních jídelníčků. Ingredience na těsto: Ingredience na krém: Postup: Bílky oddělte […]


Dutch baby s jablky
Ingredience na 1 porci: Postup: V malé zapékací misce rozpusťte máslo a přidejte nakrájené jablko. Přidejte skořici, kardamom a čekankový sirup a lehce poduste do změknutí. V misce smíchejte mouku, vejce, mléko, špetku soli. Řídké těsto nalijte na jablka a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů. Na závěr poprašte cukrem. Video recept […]
Houbový kuba
Na 2 porce kuby: Postup:Na pánvi rozehřejte olej a orestuje cibuli na drobno. Lehce přisolte, přidejte majoránku, kmíň a nechte provonět. Následně přidej česnek na drobno, na kostičky nakrájené tofu a společně orestujte. Přidejte uvařené kroupy, promíchejte a směs přesypte do vymazané nebo pečícím papírem vystlané zapékací misky. Posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do […]


Jablečný perník
Jablečný perník jsem poslední dobou opět vídala ve vašich jídelníčcích, a tak jsem se rozhodla ho upéct doma tak, jak bych ho doporučila na občasnou snídani či svačinu třeba i do redukčního jídelníčku. Ovoce totiž dovolí vytvořit vláčnou strukturu, takže pak není potřeba použít tolik oleje jako třeba do klasického perníku či bábovky. Ideálně použijte […]
3 Zálivky na salát
Přichází léto a s ním i častější konzumace různých salátů.A to je skvělé! Pokud se ale snažíte o hubnutí, mohou být trochu zrádné právě salátové zálivky. Často v poradně vídáme, že do salátů používáte pouze olivový olej a nebo hodně sladké kupované zálivky. Dnes tedy přinášíme pár tipů na to, jak saláty dochutit trochu odlehčeněji. Tip: […]


Mrkvová buchta
Klasické sladké recepty obsahují často velké množství cukru a tuku. To se dá snadno snížit klidně až o polovinu. Důležité je ale zachovat objem hmoty. Ale jak na to? Do těsta stačí přidat jako “plnidlo” nastrouhané ovoce nebo zeleninu. Já jsem tentokrát zvolila mrkev. Mrkvová buchta, se skvěle hodí na svačinu, ale i na snídani. […]
Vegan „masové“ kuličky
Veganské náhražky masa se dají sehnat už v každém supermarketu, ale člověka může někdy odradit jejich cena.Co ve mně ale zanechalo studium technologie potravin na VŠCHT, je schopnost přemýšlet nad tím, jak by se podobné potraviny daly vyrobit i doma. Ve složení vege náhražek je často v kombinaci sója a pšeničná bílkovina (seitan, lepek). A […]


Dýňová polévka
Dýňovka patří mezi oblíbence asi většiny z nás. Proto jsme ji udělali vyváženě tak, abychom ji mohli brát jako plnohodnotné jídlo, které dostatečně zasytí. V polévce je navíc schovaná červená čočka a může to být tedy další způsob, jakým do jídelníčku zakomponovat luštěniny. Ingredience na 4 porce: Postup: Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte […]
Celozrnné těstoviny s dýňovou omáčkou
Ingredience: Postup: Pečenou dýni společně s ricottou, solí, pepřem a korma curry kořením rozmixujte tyčovým mixérem do hladké omáčky. Přidejte lístky polníčku a smíchejte s uvařenými těstovinami. Na pánvi si nasucho opražte na kostičky nakrájenou šunku, přidejte k těstovinám a nakonec posypte sýrem.
