A proč si péct vůbec nějaký koláč, když se snažím jíst zdravě?
Protože když máte rádi sladké a ze dne na den se zařeknete, že už si ho nikdy v životě nedáte, jak to dopadne? Pár dní to možná vydržíte, pak půjdete kolem první cukrárny a…
No, tomu se dá samozřejmě předejít. Koláč si můžete dát. Jen se při jeho pečení trochu zamyslete a vyberte takový, aby jeho složení nebylo kostka másla a tři hrnky cukru. Když se k tomu přidá ještě čokoláda a pár vajec, máte třeba brownies. Takže takhle ne…
Tohle bude lepší. Je to koláč z pečené kaše, který jsem vymyslela sama a jsem na něj náležitě hrdá, protože má hodnoty i do nejredukčnější redukce a chutná skvěle. Dokonce jsem do něj zkusila dát ještě méně cukru, než je v receptu a pořád jsem si libovala.
Taková obdoba je Andy polentový koláč s jahodami.
Zkusit můžete i ovesné sušenky s jablky.
Nejlepší bude samozřejmě zahnat chuť celozrnnými lívanci s tvarohem, ovocem a ideálně třeba ještě čekankovým sirupem. Osladit se dají i ovocným pyré, které dáte místo marmelády.
Vytunit si můžete jakýkoliv recept. Stačí vyměnit mouku za celozrnnou. Hodně se mi osvědčila ječná mouka, která má dost vlákniny a zároveň koláč tak nespadne, jako když použiju celozrnnou pšeničnou mouku.
Cukr můžete zredukovat a koláč dosladit třeba rozmixovaným banánem nebo nastrouhaným jablkem. Vyzkoušet můžete i pečení s erythritolem (sladidlo úplně bez kalorií) nebo palatinosou (kalorií jako klasický cukr, ale velmi nízký glykemický index).
Tuk také zredukujte, ideálně nepoužívejte máslo, ale řepkový olej a dejte ho do receptu méně. Zbytek můžete doplnit mlékem, jogurtem či kefírem.
Skvěle koláč ozdravíte i nastrouhanou mrkví, cuketou, vyzkoušet můžete koláč z červené čepy, fazolí nebo cizrny, po internetu koluje spoustu receptů a je jen na vás, abyste je vyzkoušeli!
Hlavně se při příštím pečení zamyslete nad tím, že když do koláče dáte půl kostky másla, tak… sníte půl kostky másla. Jak dlouho byste si půl kostky másla mazali na chleba? 🙂