Blog

Vliv fermentace na složení pečiva
Autorkou článku je Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin Článek vznikl ve spolupráci s Pekárnou Kabát, která má ve své nabídce chléb Třicátník, který prochází třístupňovou fermentací během třicetihodinového zrání. Fermentace je přírodní proces, který lidé využívají už tisíce let – třeba při pečení chleba. Díky ní má pečivo lepší chuť, déle […]
Tiramisu pro děti
Ingredience: Postup: Piškoty namočte do mléka a položte na dno nádoby. Přidejte vrstvu tvarohu smíchaného s philadelphií a medem, posypte kakaem a celý postup zopakujte. Dobrou chuť! Videorecept najdete ZDE. Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Hamánek, které tímto děkujeme.


Čočka s pečenou dýní a sýrem („Vyváženě: rychle a jednoduše“)
Ingredience (2 porce): Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni umyjte, překrojte napůl a vydlabejte semínka. Následně ji nakrájejte na měsíčky, cibuli překrojte na čtvrtky. Zeleninu rozvrstvěte na plech vyložený pečicím papírem a potřete směsí balsamica a olivového oleje. Pečte zhruba 25–30 minut. Mezitím si dle návodu připravte červenou čočku. Hotovou čočku dochuťte bazalkou, oreganem […]
Domácí bounty („Vyváženě: rychle a jednoduše“)
Ingredience (3 porce; 10–12 tyčinek): Postup: V míse smíchejte kokos, skyr a čekankový sirup do hladké směsi. Směs nechte 1 hodinu odležet v lednici. Poté rukama vytvarujte požadované tvary tyčinek. Ve vodní lázní rozpusťte čokoládu a obalte v ní tyčinky. Poté je nechte vychladnout na talíři nebo na mřížce. Následně je vložte do ledničky zhruba […]


Kolagen: Jak ho vybrat a pro koho je vhodný?
Autorkou článku je Mgr. Marijana Vasilić, nutriční terapeutka poradny Ne hladu. Kolagen je bílkovina se specifickým spektrem aminokyselin. Tvoří základní strukturu kůže, kostí, chrupavek, vazů i šlach a podílí se tak na pevnosti i pružnosti pojivových tkání. Dá se říct, že bez kolagenu by naše tělo nedrželo pohromadě. Jeho produkce však s věkem postupně klesá […]
Hovězí burritos („Vyváženě: rychle a jednoduše“)
Ingredience (2 porce): Postup: Na pánvi s olejem orestujte dozlatova nakrájenou cibuli. Poté přidejte mleté hovězí maso, osolte a dobře vařečkou oddělte jednotlivé kousky, aby se maso rovnoměrně opeklo ze všech stran. Hotové by mělo být zhruba za 7–10 minut. Mezitím si na kostičky nakrájejte papriku a rajčata. Bujón rozmíchejte v cca 200 ml horké vody. […]


Pudink do skleničky
Ingredience (3–4 porce): Postup: Připravte pudink – 350 ml mléka dejte do hrnce společně s lžící cukru, zahřejte. Do 150 ml mléka nasypejte směs na pudink a dobře rozmíchejte. Do horkého mléka nalejte mléko s pudinkovou směsí a na středním plameni míchejte do zhoustnutí.Do zavařovacích skleniček nachystejte piškoty, my jsme dávali 7 kusů. Zalejte teplým […]
Pitný režim a jak na něj
Dostatečný pitný režim je základ a při sportu to platí dvojnásob! Voda hraje v našem těle významnou roli – umožňuje transport látek, tvoří prostředí pro metabolické reakce, podílí se na termoregulaci, je vhodným rozpouštědlem živin atd. Množství v organismu pak závisí na mnoha faktorech jako například pohlaví, hmotnosti, zdravotním stavu, okolních podmínkách (např. teplota) a […]


Tvarohové knedlíky
Ingredience (cca 4 porce): Těsto: Rozvar: Na ozdobu: Postup: V míse smíchejte tvaroh s vejci a špetkou soli, poté postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujte váleček, nakrájejte ho na malé kousky a vytvořte kuličky, ty vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte je přibližně 5 až 7 minut, a […]
Klient zhubnul 44 kostek másla
Příběh z poradny: Zhubnout bez diet a bez toho, abyste se úplně vzdali toho, co máte rádi? Jde to. Příběh svého klienta sepsala Mgr. Marijana Vasilić, nutriční terapeutka poradny Ne hladu v Brně. V dnešní době se na nás valí spousta “zaručených” způsobů, jak rychle zhubnout. Keto diety, low carb, půsty, detoxy, sirupové kúry… Možná […]
